V sredo, 27. 3., in v četrtek, 28. 3. 2024 so s Safe.si za dijake 1., 2. in 3. letnika izvedli delavnico »Varno in odgovorno na spletu«. S predavateljico Gabrielo Gabrovec smo obravnavali izzive, nevarnosti in teme, s katerimi se dijaki vsakodnevno srečujejo pri uporabi interneta, računalnikov in mobilnih telefonov. Dijaki so se seznanili z nevarnostmi in načini, kako se jim ogniti.

Seznanili smo se o nevtralnosti interneta in zanesljivosti informacij, ki jih zasledimo na internetu, o prevarah na internetu, varnem nakupovanju preko spleta in, ker internet ponuja tudi številne možnosti za zaslužek, o največjih pasteh pri tem.

Spregovorili smo tudi o varovanju osebnih podatkov in uporabi družbenih omrežij, o spoštovanju lastnine na spletu ter o zasvojenosti. Velik pomen delavnic je bil namenjen tudi ozaveščanju o nasilju na spletu, tj. kako se zaščititi in kako ukrepati, če si priča.

 

V tem času so se dijaki 4. letnikov udeležili pogovorne delavnice »Mladi, varnost, nasilje in droge«. Predavatelj Janez Pravdič, specialist za policijsko preventivo in dolgoletni vodja policijskega okoliša iz Velenja, je dijake seznanil s pravili obnašanja do soljudi, pomenom prijateljskih vezi, ki so pomembni v primeru kakršnih koli nesreč ali dogodkov in pomenom sodelovanja s policijo. Spregovoril je o spoštovanju pravic, ki nam jih zagotavlja Ustava RS, o posledicah nepravilnega obnašanja do soljudi in o varnostnem vidiku povezanim s pojavom prepovedanih drog v družbi.

Seznanili smo se tudi o vplivu na zmanjšanje števila primerov nasilnega vedenja med mladostniki ter vplivu na zmanjšanje števila kriminalnih dejanj, ki jih storijo mladostniki.

Dostopnost