Izbirni šport

Z namenom širiti gibalno izobrazbo spoznajo dijaki v prvih dveh letnikih tudi druge športne panoge, ki jih ni mogoče organizirati pri redni vadbi. To so predvsem tenis, kegljanje, pohodništvo, gorsko kolesarjenje, skvoš, različne plesne tehnike, smučanje, plezanje na umetni steni, konjeništvo, joga, zumba in podobno.

V prvem letniku se za vse dijake izvaja preverjanje in izpopolnjevanja znanja plavanja na Bazenskem kompleksu Aqualatio v Slovenj Gradcu.

Plezanje in jahanje

Pa še gorsko kolesarjenje pod vodstvom neutrudnega prof. Huberta Tratnika. Izvaja se nekje spomladi, ko se vreme polepša.

        

In joga, tenis, kegljanje.

        

Mogoče bi streljali s puško ali lokom …

Status športnika

Pravila šolskih obveznosti dijakov, ki se vzporedno izobražujejo ali se pripravljajo na mednarodna tekmovanja, in dijakov, ki so perspektivni ali vrhunski športniki, ureja Pravilnik o prilagoditvi šolskih obveznosti dijaku v srednji šoli (Ur. l. RS, št. 38/09).

Ta pravila urejajo:

− status dijaka kulturnika,
− status dijaka tekmovalca,
− status dijaka perspektivnega športnika,
− status dijaka vrhunskega športnika.

Gimnazija Slovenj Gradec spodbuja dejavnosti in udeležbo dijakov pri različnih dejavnostih izven šole. Dijak, ki mu odobrimo status športnika ali kulturnika, ima pravico do prilagoditve šolskih obveznosti.

Dijakov s statusom športnika (vrhunskega in perspektivnega) je na Gimnaziji več kot 30. Prihajajo iz atletike, juda, odbojke, košarke, rokometa, nogometa, tenisa, plesa, motošporta …

Dijaki s statusom športnika so tudi na šolskem področju zelo uspešni.

Prilagoditve, ki izhajajo iz statusa:

 • Napovedano ustno spraševanje.
 • Možnost pridobitve ustnih in pisnih ocen do 24. 6. šolskega leta, za katerega se dodeljuje status. Za dijake, ki dosegajo odmevne rezultate v mednarodnem merilu, velja ta možnost do 31. 8. šolskega leta, za katerega se dodeljuje status.
 • Individualni datumi ocenjevanja, če se dijak/inja ocenjevanja ne more udeležiti zaradi odsotnosti, povezane s športnimi obveznostmi (priprave ali/in tekme) na dan ocenjevanja.
 • Za dijake, ki dosegajo rezultate v mednarodnem merilu, so individualni datumi ocenjevanja mogoči tudi sicer, in sicer v času njihove povečane intenzivnosti športnih dejavnosti (priprav, tekem, treningov).
 • Možnost opravljanja dopoldanskih treningov v času pouka za dijake (velja za tiste, za katere to predlaga njihov trener in se s tem strinjajo tudi starši, dijak/inja in šola). V kolikor se trener predhodno o dopoldanski odsotnosti od pouka ne dogovori s šolo, ta prilagoditev ni mogoča.
 • Priznanih 10 ur izbirnega športa oziroma 20 ur za tiste dijake, za katere to športnemu pedagogu predlaga trener dijaka/inje.

Dolžnosti dijaka/inje, ki izhajajo iz statusa:

 • Sodelovanje (poslušanje in aktivno delo) pri pouku.
 • Pozitivne ocene v šoli.
 • Pravočasna najava odsotnosti na ocenjevanju profesorju pri predmetu, ki se ocenjuje, in z njim individualna določitev novega datuma. Dijak je dolžan svojo odsotnost na ocenjevanju profesorju sporočiti vsaj tri delovne dni pred ocenjevanjem, sicer profesorju prilagoditve ni potrebno upoštevati.
 • Sprotno poročanje športnemu pedagogu o svojih športnih rezultatih (udeležbah in uvrstitvah na tekmovanjih).
 • Dijak/inja je dolžan šolo obvestiti o vseh spremembah na športnem področju, ki so povezane s statusom (npr. prekinitev treniranja, daljša prekinitev treniranja zaradi poškodb).

Ukrepi, ki izhajajo iz kršitev dolžnosti dijaka:

 • Dijaku se status zamrzne v primeru negativnih ocen ali nesodelovanja (klepetanja in nedela v šoli). Status se mu ponovno dodeli, ko dijak pridobi ocene in kaže vzorno delo pri pouku dosledno vsaj tri delovne tedne.
 • Dijaku se status za celotno šolsko leto odvzame v primeru dodeljenega vzgojnega ukrepa ali izrabe statusa.

Na pobudo staršev, polnoletnega dijaka, trenerjev ali šole se lahko med šolo in dijakom kadarkoli tekom šolskega leta sklene tudi pedagoška pogodba (osebni izobraževalni načrt), v kateri se dijaku dodelijo še dodatne prilagoditve.

Več informacij dobite pri vodji aktiva športnih pedagogov: Natalija Fužir, prof.

Dosežki in priznanja
 • Dijaki športniki kot tudi dijaki, ki nimajo statusa športnika, sodelujejo v šolskem tekmovalnem sistemu. Tu imajo priložnost, da pred sošolci in učitelji potrjujejo svojo posebno nadarjenost in znanje. Šola pripravlja različna medrazredna športna tekmovanja, ki so sestavni del in dopolnitev šolske športne vzgoje. Na šolskih tekmovanjih so upoštevana in poudarjena načela poštenega športnega obnašanja (ferpleja), spoštovanje tekmecev in kulturno spremljanje športnega dogodka.

  Naše atletinje so tudi v preteklih mesecih, težkih za športnike, pridno trenirale in to soboto (6. 3. 2021) v Novem mestu postale državne prvakinje!
  Zala Katarina Hovnik, Vita Vovk in Zala Sekavčnik, dijakinje naše gimnazije, so skupaj z Gajo Korošec s časom 4:04:87 zmagale v kategoriji starejših mladink U20 v štafetnem teku 4 x 400m.
  ČESTITAMO! 

  Na državnem atletskem prvenstvu starejših mladink pretekli vikend v Novem mestu, je 1. mesto v teku na 800 m dosegla tudi naša Zala Sekavčnik!
  ZALA ČESTITKE!

   

   

  • Oktobra 2020 je v Murski Soboti potekalo prvenstvo Slovenije v krosu. Zala Sekavčnik je zmagala v konkurenci mlajših mladink (1000 m).                                           

   

  • Športna zveza Slovenj Gradec je oktobra 2020 podelila priznanja najuspešnejšim športnikom, športnicam in ekipam za leto 2019. Med nagrajenkami so bile tudi naše dijakinje: Zala Katarina Hovnik, Neža Jelen Križovnik, Zala Sekavčnik in Vita Vovk. 

   

  Pretekli vikend (25., 26. 9. 2020) so atletinje Atletskega kluba Slovenj Gradec na državnem prvenstvu starejših mladink v Celju dosegle odlično 3. mesto!

  Ekipo so zastopale tudi naše dijakinje:
  – Neža Jelen Križovnik (400 m ovire; štafeta 4 x 100 m; štafeta 4 x 400 m)
  – Zala Hovnik (troskok; skok v daljino; 100 m)
  – Vita Vovk (skok s palico; 200 m; 4 x 100m)
  – Zala Sekavčnik (1500 m; 4 x 400m)
  – Manca Šverc (100 m; 200 m; 4 x 100 m)
  – Nina Hleb (met diska; met kopja)

  ČESTITAMO!                                                                   

   

  24. 9. 2019 smo se v Celju udeležili področnega prvenstva srednjih šol v atletiki. Naša ekipa, ki so jo sestavljale (na sliki z leve): Zala Katarina Hovnik, Zala Sekavčnik, Lana Verhovnik, Tia Jeznik, Ana Zdovc, Deja Podjavoršek, Neža Razbornik, Gaja Kresnik, Sonja Pačnik, Ivana Simonovič, Neža Jelen Križovnik in Vita Vovk, je z zbranimi 7729 točkami dosegla 5. mesto.

  Čestitamo!
  Pretekli vikend so na Atletskem pokalu Slovenije za starejše mladince, v organizaciji Atletskega kluba Slovenj Gradec, z bogatim izkupičkom medalj zablestele atletinje naše Gimnazije:
  – Zala Sekavčnik SREBRO na 2000 m
  – SREBRO štafete 4 x 100m v postavi Zala Katarina Hovnik, Veronika Pisnik, Lana Verhovnik in Vita Vovk
  – Lana Verhovnik BRON v metu diska
  – Veronika Pisnik (še vedno naša) SREBRO na 400 m
  ČESTITAMO
 • Na srednješolskem finalu v atletiki, ki je potekalo v Mariboru (15. 5. 2019), so naše dijakinje v štafeti 4 x 100 m zasedle drugo mesto in postale državne podprvakinje. Čestitamo.
 • Tretje mesto v kategoriji plesna produkcija so s svojim plesom koreografinje Mateje Rožič na državnem plesnem tekmovanju srednjih šol (9. 5. 2019 ) osvojile Kaja Ramšak, Jamnica Jeromel, Staša Zala Aberšek, Ana Špalir, Enja Al Hiasat in Zarja Krenker.
 • 8. 5. 2019 je bilo v Celju področno prvenstvo v atletiki za srednje šole. Naše atletinje so dosegle odlične uspehe.
  Zala Sekavčnik – 2. mesto na 1000 m, Lana Verhovnik – 2. mesto suvanje krogle, 2. mesto štafeta 4 x 100 m v postavi Zala Katarina Hovnik, Veronika Pisnik, Lana Verhovnik in Vita Vovk.
 • Naziv ŠPORTNIKA LETA v mestni občini Slovenj Gradec je prejel Rok Pogorevc (JK Acron SG). Dobitnica priznanja za športne uspehe in dosežke do 15 let je Zala Sekavčnik (AK SG), med kadeti je dobitnik Rok Pogorevc, med mladinci pa Vinko Prevolšek (JK Acron SG) in med mladinkami ekipa AK SG, v kateri tekmujejo: Lana Verhovnik, Veronika Pisnik, Zala Katarina Hovnik, Vita Vovk, Neža Jelen Križovnik in Zala Sekavčnik.
 • 27. 3. 2019 so naši dijaki Rok Pogorevc, Vinko Prevolšek in Nace Herkovič na državnem tekmovanju v judu zmagali v svojih kategorijah in postali državni prvaki. Prav tako so postali državi prvali tudi v kategoriji ekipno.
 • 13. 1. 2019 je Jaka Juvan dosegel 7. mesto na srednješolskem državnem tekmovanju v šahu.
 • 19. 12. 2018 smo v naši telovadnici gostili področno prvenstvo v košarki za dijake. Naši so se uvrstili na 3. mesto.
 • Področno prvenstvo v odbojki, 18.12.2018 v Velenju, naše odbojkašice so končale na 3. mestu.
 • Na mednarodnem plesnem tekmovanju v Pragi (1.–4. 11. 2018) je Kaja Ramšak med več kot 400 udeleženci dosegla 2. mesto.
 • Na olimpijskih igrah za mlade v Buenos Airesu (6.–18. 10. 2018 Rok Pogorevc dosegel 5. mesto v judu (do 100 kg).
 • Naša ekipa je na finalu državnega tekmovanja v atletiki za več kot 300 točk izboljšala svoj rezultat in je tekmovanje zaključila na 10. mestu (med 60 šolami).
  EKIPO SO ZASTOPALE:
  Špela Areh, Manca Lampret (daljina), Tina Fink, Ula Perovec (višina), Neža Jelen Križovnik, Vita Vovk (100 m), Zala Katarina Hovnik, Veronika Pisnik (400 m), Kaja Štaleker, Zala Sekavčnik (1000 m) in Zala Katarina Hovnik, Neža Jelen Križovnik, Vita Vovk, Veronika Pisnik (4 x 100m).
 • V petek, 14. 9. 2018, so dekleta v postavi: Lea Pogorevčnik, Ana Hribernik, Ajda Doler in Tinkara Krenker na področnem prvenstvu v odbojki na mivki, ki je bilo na Ravnah na Koroškem, osvojile 2. mesto in se uvrstile na državno prvenstvo.
 • 23. 6. 2018 je Vinko Prevolšek postal evropski članski prvak v kazahstanski borilni veščini Qazaq kuresi.
 • 16. 5. 2018 je Lana Verhovnik je na srednješolskem prvenstvu v Mariboru dosegla 4. mesto v suvanju krogle, 4. pa je bila tudi naša štafeta 4 x 100 m v postavi Zala Katarina Hovnik, Vita Vovk, Veronika Pisnik in Neža Jelen Križovnik.
 • 8. 5. 2018, področno srednješolsko prvenstvo v atletiki v Celju: kopica vrhunskih uvrstitev.
 • Na tekmovanju za evropski pokal (10.–11. 3. 2018) je Rok Pogorevc osvojil prvo zlato medaljo za slovenjgraški judo klub.
 • 7. 3. 2018 Vinko Prevolšek postane državni prvak v judu (kategorija do 55 kg).
 • 15. 2. 2018 je na državnem prvenstvu srednjih šol v smučanju je zmagal Žiga Pečnik.
 • 10.–11. 2. 2018 je Rok Pogorevc na evropskem kadetskem pokalu v judu v Italiji osvojil 2. mesto.
 • 29. 1. 2017 na šoskem državnem prvenstvu v judu, ki je bilo v naši telovadnici, so v svojih kategorijah 1. mesta zasedli Urška Bernard, Rok Pogorevc in Vinko Prevolšek, Nace Herkovič je bil 2., ekipa, v kateri je poleg naštetih tekmoval še Miha Razdevšek, pa je dosegla izjemno 2. mesto.
 •  Na mednarodnem turnirju v Rigi (10.–11. 11. 2017) je bil Rok Pogorevc 1. in Vinko Prevolšek 2.
 • 28. 9. 2017 je na ekipnem področnem tekmovanju v atletiki v Celju naša ekipa osvojila 6. mesto.
 • 17. 5. 2017 je na srednješolskem prvenstvu Lana Verhovnik bila 3., Veronika Pisnik pa 11.
 • 14. 5. 2017 je Hannah Teresa Hlastan na državnem tekmovanju srednjih šol v lokostrelstvu dosegla 5. mesto.
 • 8. 5. 2017 je na področnem tekmovanju v atletiki Lana Verhovnik dosegla 1. mesto, Veronika Pisnik pa je v teku na 400 m bila 3.
 • 22. 3. 2017 je bil Blaž Pavlič na preizkusu letalnice v Planici, pred finalom svetovnega pokala v smučarskih poletih, najdaljši z 231 m.
 • 20. 3. 2017 so bile naše atletinje na polfinalu državnega prvenstva tretje.
 • 10. 1. 2017 je na pokalu Cockta v Kranju naš Blaž Pavlič dosegel 2. mesto.
 • 20. 12. 2016 je bila naša odbojkarska ekipa na četrtfinalu državnega prvenstva odlična druga.
 • 15. 12. 2016 je Rok Pogorevc postal državni prvak v judu (do 100 kg).
 • 29. 11. 2016 naša ženska odbojkarska ekipa premaga ekipi Gimnazije Velenje in Ravne in se uvrsti v četrtfinale državnega prvenstva.

 

Športni dnevi
 • ŠPORTNI DNEVI 2021

  Letošnje šolsko leto nam tudi športnih dni ni pustilo izpeljati, kot smo sprva načrtovali: v jeseni pohodi s sončnim vzhodom, pred poletjem kolesarjenje.
  Lahko bi se odločili za športni dan na daljavo, vendar se zavedamo, da so dnevi, ko se dijaki in učitelji skupaj vzpenjamo proti cilju, kjer smo za trud nagrajeni z razgledi po prelepi Koroški pokrajini in se utrujenost hitro pozabi, neprecenljivi. Športni dan niso le boleče noge, potenje, pospešeno dihanje … Je mnogo več. So sproščeni pogovori, spoznavanje, vzpodbudne besede, še nikoli tako dober sendvič, podpora in pomoč prijatelju, prilagajanje tempa, zadovoljstvo …
  Tako smo počakali in oba športna dneva opravili v zadnjih dveh tednih pouka:
  – v sredo, 9. junija, smo se v poznih popoldanskih urah vzpeli pod Kremžarjev vrh, si ogledali sončni zahod in si privoščili kino pod zvezdami;
  – v ponedeljek, 14. junija, smo se prav VSI gimnazijci s kolesi odpeljali do Doliča.

  PROJEKTNI TEDEN »šport v naravi«

  Delovni naslov projektnega tedna je bil: Koroška z vode, kolesa in zraka.
  Vse to smo združili v projekt in ga začeli v Črni na Koroškem z ogledom Muzeja olimpijcev. Nato smo se peš preko Pikovega odpravili na vstopno mesto ene najdaljših jeklenic v Evropi, imenovane Olimpline. Jeklenica je dolga 1263,5 m in med panoramskim spustom smo bili najviše nad tlemi 206 m. Nepozabna avantura, ki nam je pospešila srčni utrip.
  Nadaljevali smo po dveh dneh in tokrat kolesarili izpred šole do Črneč, kjer smo kolesa zamenjali za kajake enosede (sit on the top – v prevodu: moker od glave do pete) in kot prva organizirana skupina (po nekaj zabavnih pripravljalnih vajah v zalivu) zaveslali po reki Dravi. Za zaključek treninga « noge – roke – noge », smo odkolesarili nazaj v Slovenj Gradec.

 • V torek, 8. 10. 2019, smo izvedli jesenski športni dan. Vsa GIM SG je odšla izpred Gimnazije na pohod do Škratkove dežele na pogorju Rahtela. Po dobrodošlici in palačinki z nadevom ter pijačo za vsakega obiskovalca smo ob druženju in prekrasnem jesenskem dnevu pričakali sončni zahod. Ko se je skrilo sonce za Peco, smo bili priča vrhunskemu koncertu Boruta Morija in Andreja Ofaka, ki sta nam predstavila avtorske skladbe s projekta Odmevi reke Drave.
  Po koncertu nam je ostalo le še, da se z lučkami v temi odpravimo proti domu.
  Doživetje uspelo!

 • 29. 9. 2018/ Dijaki 2. letnika so odšli na pohod iz Suhega dola po Kaštelu čez Plešivec na Poštarski dom.

 • 29. 9. 2018/ Dijaki 3. letnika so šli na sončni vzhod na Uršljo goro.

 • 29. 9. 2018/ Dijaki 4. letnika so šli od Kop do Ribniške koče.

 

 • 28. 9. 2018/ Prvošolčki so šli na sončni zahod na Malo Kopo. Pohod je bil le del dvodnevnega druženja in spoznavanja na Partizanki.

 • 8. 6. 2018/ Na zadnjem športnem dnevu v šolskem letu so dijaki Gimnazije kolesarili po Mislinjski, Labotski in Šaleški dolini, nekaj pa jih je odšlo na pohod na Kremžarjev vrh.

Tretja ura športne vzgoje
 • Šola v naravi je izjemna priložnost za spodbujanje pozitivnih medsebojnih odnosov v skupini in daje možnost boljšega spoznavanja in drugačnega skupnega sodelovanja učiteljev in dijakov. Eden izmed temeljnih namenov je, da se ob športnem udejstvovanju spodbuja čustven, kulturen in odgovoren odnos do narave ter naravne in kulturne dediščine.
 • Posočje 2021

  Vikend med 18. in 19. septembrom smo z dijakinjami in dijaki 3. letnikov preživeli v Posočju.
  Preizkusili smo se v raftingu na prelepi Soči in soteskanju na potoku Sušcu, se sprehodili po poti ob smaragdni Soči do slapa Kozjak in nazaj do Kobarida.
  Prespali smo  na CŠOD Kavka, ki leži nad 1000m nadmorske višine in od koder pogled seže vse do morja. Prehodili smo greben Kolovrata in si ogledali Muzej prve svetovne vojne na prostem.
  Preživeli smo čudovit, športno aktiven vikend, ki  nam bo vsem ostal v lepem spominu.

 • V vikendu med 26. in 27. septembrom smo z dijakinjami in dijaki 4. letnika v Bohinju ter okolici preživeli lep športni vikend. Plezali smo na naravni steni, kolesarili, veslali po jezeru, si ogledali korita Mostnice in slap nad dolino Voje ter na poti tja Slovenski planinski muzej v Mojstrani, nazaj pa Nordijski center Planica.

       

 

 • Vikend med 4. in 6. 10. je naša ekspedicija preživela na Gorenjskem. Vreme lepo, družba dobra, program izpeljan.
  Pretekli vikend smo z dijakinjami 4. letnikov preživeli športni vikend na CŠOD Bohinj. Obiskali smo Nordijska centra Planica in Pokljuka, naravni rezervat Zelenci, veslali na Bohinjskem jezeru, kolesarili, plezali na naravni steni in se mimo korit Mostnice sprehodili skozi dolino Voje.
  ČUDOVITO!

        

 • Kavka nad Kobaridom, 12.13.9.2020. Ogled slapa Kozjak, pohod ob Soči, pohod na Kolovrat, v Bovec in Čezsočo ter ogled trdnjave Kluže. In seveda raftanje in soteskanje.

 • V soboto, 14. 9. 2019, smo se odpravili na dvodnevno avanturo v Posočje. Vreme čudovito, prav tako ekipa. Preko Avstrije in Italije smo preko Predela prispeli v Triglavski narodni park. Skozi dolino reke Koritnice in ob Soči smo se najprej odpravili na rafting ali kanjoning. Po kosilu je sledil obisk Bovca, popoldan pa še sprehod do slapa Kozjak in Napoleonovega mosta. Ravno v času večerje smo prispeli na CŠOD Kavka, kjer smo tudi prenočili.
  Drugi dan nas je po zajtrku čakal pohod do muzeja na prostem in po frontni liniji Soške fronte nazaj do izhodišča. Po kosilu le še pot domov z ogledom Kobarida, Kostnice in trdnjave Kluže.
  Vseskozi je za nas zelo dobro poskrbel ter nas vodil profesor Hubert Tratnik, ki mu je Posočje že kar drugi dom.
  Skoraj odveč je napisati, da smo se imeli super!
 • Prijavljen smo imele vikend program od 6. 10. 2018 do 7. 10. 2018.
  Na CŠOD Peca so odšle dijakinje vseh treh zaključnih letnikov (37).
  Vikend na CŠOD Peca je bil povsem športno obarvan; dijakinje so se preizkusile v kolesarjenju, disk golfu, nočnem orientacijskem pohodu, spretnostih v pustolovskem parku, vikend pa so zaključile s pohodom. Vmes je bilo tudi veliko prostega časa za druženje (tudi ob ognju).

 • Z dijakinjami 4. letnikov občasno obiščemo CŠOD Bohinj, kjer veslamo na jezeru, plezamo na zunanji steni, kolesarimo in si ogledujemo okolico Bohinja.

 • Z dvema skupinama tretjih letnikov smo preživeli dva vikenda v Posočju :) (2 x 2 dni).

Prvi dan smo raftali, šli na slap Boka, si ogledali muzej v Kobaridu, šli nad mesto do cerkvice in obeležja padlih italijanskih vojakov, potem pa se odpeljali na CŠOD Kavka, ki leži nad Soško dolino (nad 1000 m). Tam smo uporabili zunanje igrišče za košarko, v kleti igrali namizni tenis, se družili ob ognju … Zjutraj smo šli na pohod do muzeja na prostem, kjer smo se sprehajali po rovih 1. svetovne vojne ter spoznavali zgodovino tistega časa. Po kosilu smo se zapeljali do Kobarida, kjer smo si ogledali še Napoleonov most, na poti nazaj pa se ustavili še na trdnjavi Kluže.

 

 • Z dijaki četrtih letnikov zimski vikend preživimo na/pod Roglo. Prvi dan gremo smučat in se potem zapeljemo v vas Gorenje nad Zrečami, kjer smo nastanjeni v CŠOD-ju. Zvečer imamo še par delavnic (teme športa) in možnost uporabe pokrite telovadnice.

Po navadno kratki noči dopoldan preživimo v telovadnici, po kosilu pa se odpeljemo na Roglo, kjer izvedemo pravi zimski pohod do Lovrenških jezer.

 

Dostopnost