NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

 

Na predlog profesorskega zbora in Sveta staršev od leta 2006 vsako leto podelimo (praviloma) dve nagradi Gimnazije Slovenj Gradec dijakom, ki ustvarjajo na različnih področjih in ki so s svojim šolskim in obšolskim delom zaznamovali šolo. Od leta 2018 pa podelimo tudi nagradi za najboljšo športnico in športnika generacije.

 

Nagradi poskušata biti vzpodbuda za njihovo nadaljnje delo in za akademsko prihodnost, je pa tudi zahvala za vse, kar so s svojim delom podarili Gimnaziji Slovenj Gradec.

Šolsko leto 2022/2023

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

EVA BUDIMIR

Pred štirimi leti je Eva postala del naše gimnazije, 1. b oddelka. Zelo kmalu je nase prevzela različne naloge v razredni skupnosti. Bila je glavna vez med razredom, ravnateljem oz. ravnateljico in razredničarko. Vedno se je bilo mogoče zanesti na njo. V drugem letniku se je z izbiro naravoslovnega ITS začela približevati svoji izbiri študija. Eva je bila ena od štirih slovenskih gimnazijcev, ki se je konec junija 2022 na Brdu pri Kranju skupaj z ravnateljem in učitelji projektnega tima udeležila zaključne konference projekta PODVIG z naslovom Na krilih podjetnosti. Na okrogli mizi Na podjetnosti svet stoji je predstavila svoj pogled na prepoznavanje in razvijanje kompetenc podjetnosti na naši gimnaziji, slišanost in možnost sooblikovanja pouka ter pomembnost razvitosti teh kompetenc za nadaljnji študij in življenje. Slovenskim učiteljem je sporočila, da naj bo čim več pouka zastavljenega tako, da bo od dijaka zahteval reševanje življenjskih problemov in izzivov ter omogočil uporabo pridobljenega znanja v novih situacijah. V vseh letih je nizala najboljše ocene in zaključevala letnike s samimi peticami. Udeleževala se je številnih tekmovanj in dosegala lepe uspehe. Njene police polni kar nekaj priznanj iz biologije, tekmovanj iz znanja o sladkorni bolezni in tudi srebrno Cankarjevo priznanje. V tretjem letniku je približala gimnazijo osnovnošolcem iz domačega kraja, ko jim je prijazno predstavila življenje na naši šoli. Z izbiro maturitetnih predmetov se je kristalizirala tudi njena nadaljnja poklicna pot, seveda naravoslovje. Da pa ne bi bilo preveč enostavno, se je Eva odločila opraviti tudi nemško jezikovno diplomo DSD II in se tako izpopolnila še v nemščini.
Eva je s svojo mirnostjo, vztrajnostjo, natančnostjo in prijaznostjo veliko doprinesla razredu in celotni šoli. Tudi v zadnjem letu je svoj prosti čas namenjala pomoči drugim, tako sošolcem in sošolkam kot tudi širše v družbi. Že od prvega letnika pa je pomemben del ekipe Letopisa Gimnazije Slovenj Gradec. Njen smisel za oblikovanje, natančnost in doslednost bodo zapisani v štirih gimnazijskih letopisih. Ko so se drugi dijaki že veselili počitnic, je Eva sedela za računalnikom in se spopadala še z zadnjimi tehničnimi in tudi vsebinskimi detajli letopisa. Pri letopisu se je pokazal tudi njen smisel za timsko delo. Verjamemo, da jo je vse navedeno oblikovalo v čudovito, sočutno in vedoželjno osebo. V človeka, ki se je pripravljen učiti, prisluhniti drugim in jih tudi upoštevati.
Že v svoji predstavitvi na konferenci v 3. letniku je poudarila pomembnost dopuščanja napak in učenja iz njih. Tudi v življenju lahko popraviš, kar si naredil narobe ali spremeniš perspektivo in morebiti odkriješ še kaj novega. Vse to pa te v življenju krepi, naredi odpornega in vztrajnega. Eva bo vse to potrebovala pri izbranem študiju in še posebej kasneje pri opravljanju zelo odgovornega poklica.

Eva, odlična boš, karkoli boš počela. Verjamemo vate in smo ponosni, da si bila del naše Gimnazije.

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

LEONI JOŠT

Zanimivo dekle s posebnim imenom in odločnim korakom. Ve, da odličnost potrebuje disciplino. Da je potrebno nameniti čas, osredotočenost in energijo temu, da izuriš svoje veščine in darove. Pravi, da se je odločila za našo, po njenih besedah »malo šolo s prijetnim vzdušjem« zaradi vsebin, ki jih šola ob obveznem programu še ponuja. In poleg tega, da je vse letnike izdelala z odliko, je videla še veliko priložnosti, ki jih je bilo treba izkoristiti.
Začela je kot interpretatorka besedil na Festivalu mlade literature Urška v prvem letniku in potem vsako leto na festivalu aktivno sodelovala, letos kot ena izmed voditeljev. V štirih letih je povezovala številne šolske in tudi občinske prireditve: talente gimnazije, maturantski ples, podelitev maturitetnih spričeval, podelitev DSD diplom, kjer je program vodila v nemščini. Vodila je protokolarno proslavo pobratenih mest Myoko in Slovenj Gradec, dan OZN, nastopala v domu starostnikov. Aktivno je pomagala na informativnih dneh, obsežno sodelovala pri idejni zasnovi, organizaciji in izvedbi premiere francoskega filmskega omnibusa Paris 50 km. V filmu je tudi nastopila in povezovala program na premieri kot tudi na ponovitvi za osnovnošolce. Francoski ITS pa ni bil edini, ki si ga je izbrala. Ta je bil samo za zraven. Tujih jezikov se je lotila zelo resno. Z odliko je opravila mednarodni izpit iz francoščine DELF Junior A1. Prav tako DSD II iz nemščine na nivoju C1. Ljubiteljsko se uči španščine, trenutno na stopnji A2, sodelovala je pri šolskem angleškem časopisu Eye Catcher, pisala za Amnesty International. Z ljubeznijo do učenja tujih jezikov in strastjo do potovanj postaja svet zanjo vedno manjši. Svojo energijo usmerja v predanost, zavzetost in strast do življenja, do osebnostnega razvoja, nenehnega učenja ter iskanja vprašanj. Lotila se je dveh raziskovalnih nalog, za kateri je prejela srebrno priznanje. V tretjem letniku za nalogo s področja zgodovine: Kako se nam izmika zgodovinska resnica? Zanjo je na državnem tekmovanju Mladi raziskovalci Slovenije osvojila tretje mesto. V četrtem letniku je v paru raziskovala področje psihologije in sociologije z nalogo Ženska – zločin in kazen? Njeni interesi segajo tudi na področje glasbe in
gledališča, v katerem je pred kratkim debitirala z glavno vlogo v muzikalu Narcis gledališča Kavčuk pod okriljem Kulturnega društva Prežihovega Voranca z Raven na Koroškem.

Leoni, naj ti bo nagrada Gimnazije Slovenj Gradec podpora za tvoj pogum in veselje pri načrtovanju novih začetkov. Za ovire, ki jih je treba premagati.

»Pense, crois, rêve et ose!« (Misli, verjemi, sanjaj in si upaj!)

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 24. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

VID KAVNIK

Otroci sprejmejo šport kot igro in več kot je igranja skozi šport, resnejše postaja. Igra preraste v trening, resnost in delovna vnema posameznika pa se zrcalita v rezultatih. Boljši kot so, večji so apetiti, več je treninga, delo je še bolj trdo. Vzporedno sledi še šola in vse, kar spada zraven.
Prepletanje vsega zahteva načrtovanje, usklajevanje, discipliniranost in odpovedovanje. Le redki zmorejo, le redkim uspe. V letih na Gimnaziji so ga predanost športu, želja po uspehu in delovne navade vodile višje in višje. Prva mesta v svoji kategoriji, najvišja mesta v starejši kategoriji na državni in mednarodni ravni ter opravljen mojstrski izpit so le del poplačila dolgoletne predanosti športu. Verjamemo, da bo vrhunskih rezultatov še mnogo in da je to šele začetek lepe športne zgodbe. V prihodnosti ga čaka še veliko tekmovanj najvišje ravni, članstvo v državni reprezentanci in seveda študij na fakulteti.

Njegovi najpomembnejši rezultati so:
22. februar 2020 – Grand Prix Banska Bystrica na Slovaškem, 3. mesto.
18. julij 2020 – Državno prvenstvo Kate, 4. mesto.
11. september 2021 – Brno Cup na Češkem, 2. mesto.
25. september 2021 – Državno prvenstvo kadeti, 2. mesto.
3. oktober 2021 – Državno prvenstvo mlajši člani, 3. mesto.
19. februar 2022 – Državno prvenstvo mladinci, 1. mesto.
20. maj 2022 – Državno prvenstvo srednjih šol, 3. mesto.
2. julij 2022 – Junior & Senior Koroška Open 2022, 1. mesto.
17. oktober 2022 – Budapest Judo Cup na Madžarskem, 3. mesto.
12. februar 2023 – Državno prvenstvo mladinci, 3. mesto.
19. april 2023 – Državno prvenstvo srednjih šol, 1. mesto.

Vrhunski šport je način življenja, ki ne dopušča ležernosti, ne pozna blefiranja. On ga živi in ga bo živel tudi v prihodnje.
Vid, na tvoji športni in življenjski poti ti želimo vso srečo.

Šolsko leto 2021/2022

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Urbaan Reiter

Njegova velika ljubezen je glasba. Velja za enega najbolj talentiranih mladih glasbenikov v tem delu Evrope, njegova prepoznavnost pa že presega tudi te meje in se počasi širi v svet. Po nižji glasbeni šoli na Ravnah in srednji glasbeni šoli v Velenju se je vsa štiri gimnazijska leta vzporedno izobraževal na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti Gradec pri profesorju Paolu Pegoraru.

Njegovo glasbeno pot so od samega začetka zaznamovale številne prve nagrade, saj je bil npr. že pri 12. letih v kategoriji osemnajstletnikov med zmagovalci Pittaluge, najprestižnejšega festivala klasične kitare, ki že več kot 50 let velja za najpomembnejše evropsko tekmovanje perspektivnih klasičnih kitaristov. Do vpisa na Gimnazijo Slovenj Gradec je sodeloval na sedemindvajsetih kitarskih festivalih in tekmovanjih ter osvojil kar 21 zmag, dvakrat je zasedel drugo mesto in štirikrat tretje.

Svoj talent in vrhunskost pa je dokazoval tudi s prejetimi nagradami v času šolanja na naši Gimnaziji. Izpostavljamo le tri najpomembnejše:

  • 1. nagrada na Forum Gitarre Wien 2018 – 21. Internationalen Jugendwettbewerb,
  • 1. nagrada na 14th Ana Amalia Wettbewerb fur junge Gitarristen 2019 v 2. starostni skupini v nemškem Weimarju,
  • Diploma di merito Accademia Musicale Chigiana pri kitarskem velemojstru Oscarju Ghigliji.

Poleg ur s profesorjem Oscarjem Ghilijo je obiskoval še masterclasse pri uglednih svetovnih profesorjih kitare, kot so Manuel Barrueco, Judicäel Perroy, Giampaolo Bandini,  Carlo Marchione in drugi. Ponosni smo, da je vse to in še več uspelo doseči dijaku naše gimnazije. Urbaan pa ni le vrhunski kitarist, ampak tudi zelo odgovoren in odličen dijak. Naj mu bo nagrada Gimnazije Slovenj Gradec kot naše najvišje šolsko priznanje vzpodbuda za njegovo glasbeno in akademsko prihodnost.

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Enja Al Hiasat in Zarja Krenker

Govorita brez besed, a ju slišimo.

Slikata brez barv, a vse vidimo.

Objameta brez dotikov, a čutimo.

Plešeta.

V plesno skupino VZ(GIB) sta se vključili leta 2018, v njunem prvem letu šolanja na naši gimnaziji, v času, ko se je skupina pripravljala na gledališko-glasbeno-plesno predstavo Deklica z vžigalicami. Ta je premiero doživela marca 2019 in bila ponovno uprizorjena še velikokrat.

Obe sta v vseh letih šolanja sodelovali na območnih in področnih revijah plesnih skupin.

S plesnimi miniaturami, za katere sta ustvarjali tudi lastne koreografije, sta se preizkušali na izborih OPUS (državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev).
Pod okriljem plesne šole Appolo sta se v plesu dodatno izobraževali in na mednarodnem tekmovanju Rolly Dance dosegli elitno srebrno priznanje.

Na državnih prvenstvih srednjih šol v plesu, šolskih plesnih festivalih sta s skupino vedno posegli po najvišjih mestih.

Tudi zaradi njiju skupina za sodobni ples VZ(GIB) s svojimi nastopi navdušuje in bogati kulturno umetniško življenje na naši gimnaziji. Predvsem v zadnjem letu šolanja sta se izkazali kot vzornici in odlični mentorici mlajšim, jih uspeli navdušiti za plesno ustvarjanje in vpeljali v prve nastope, ki sta jih tudi za manjše odre izpeljali z veseljem ter z vso odgovornostjo. Nikoli nista rekli ne, četudi je šlo samo za razredno proslavo.

Kot dijakinji sta vlekli voz svojega razreda, saj sta bili izjemno prizadevni, vestni in vedno pripravljeni sodelovati ter motivirati ostale, kar smo prepoznali tako učitelji kot tudi sošolci. Nedvomno sta s svojo pozitivno naravnanostjo in iskrivostjo dodali začimbe mnogim uram pouka. Skupaj sta namreč krasna kombinacija zanesljivosti in širokega nasmeha.

Plešita še naprej. Plešita skozi življenje, dragi dekleti.

Nagrada Gimnazije Slovenj Gradec pa naj vama bo poklon in vzpodbuda za nadaljnje ustvarjalno delo in uspešno akademsko pot.

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 23. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Zala Sekavčnik

Srednješolec običajno zjutraj težko vstane, odtava v kuhinjo, se pelje v šolo in do glavnega odmora komaj dobro pretegne …. Lahko je pa tudi drugače. Lahko si zjutraj obujemo copate in se v zgodnje jutro podamo s tekom.
Ko si sošolci privoščijo ali preskočijo zajtrk, je za njo že prvo prhanje in osvežilni napitek. Pa to po navadi ni edini trening v dnevu. Po pouku, kosilu in kratkem počitku sledi še eden. Težji. Ker tek ni vedno užitek. Je tudi trdo, garaško delo in ona vam zagotovo lahko pove, kako se motivira za velike napore.
V času, ko je obiskovala gimnazijo, je kar petnajstkrat postala državna ali pokalna prvakinja v različnih kategorijah. Običajno v teku na 800 ali 1500m. Vsa štiri gimnazijska leta je bila članica slovenske atletske reprezentance in osvajala medalje doma in na mitingih po Evropi.
Letošnjo zimsko sezono je odtekla osebna rekorda na 800 in 1500m ter si z odličnima rezultatoma zagotovila ponudbe več ameriških univerz. Izbrala je San Diego State University – SDSU, kamor odhaja avgusta in kjer bo nadaljevala šolanje.
Še pred tem pa bo lovila normo za svetovno prvenstvo v Caliju v Kolumbiji.

Zala Sekavčnik, z Nagrado športnice Gimnazije Slovenj Gradec ti izrekamo spoštovanje za tvoje uspehe in dajemo podporo ter elan za tiste slabe pol sekunde, ki ti še manjka do tvojega največjega uspeha do sedaj. Maš to!

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 23. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Manca Lampret

Igra tenisa ni samo igra. Je preizkušnja obvladovanja stresa, je test samokontrole in zbranosti, je spoznanje, da popolnost ne obstaja in si lahko kljub napakam v igri priigramo zmago. Lahko bi rekli, da je tenis metafora za življenje.
Celo največji igralci tenisa imajo le petdeset odstotkov možnosti za zmago proti podobno dobremu nasprotniku. Zato od sebe ne zahtevajo zmage, temveč dobro igro. In ona to ve.
Leta 2019 je zmagala na odprtem prvenstvu Velenja do 18 let, prišla do polfinala članskega državnega prvenstva v Medvodah in postala državna podprvakinja v dvojicah do 18 let.
Leta 2020 je v igri dvojic zmagala na članskem odprtem prvenstvu v Portorožu.
V lanskem letu je postala državna prvakinja do 18 let in podprvakinja v dvojicah ter državna članska prvakinja v dvojicah. Tudi letos se je na odprtem državnem prvenstvu uvrstila v finale dvojic.
Med prvih 16 se je redno uvrščala tudi na mednarodnih turnirjih po Evropi.

Manca Lampret, z Nagrado športnice Gimnazije Slovenj Gradec ti izrekamo čestitke za vse dobre igre. Tiste, ki so že za tabo in tiste, ki še prihajajo.

Šolsko leto 2020/2021

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Neža Tovšak

Največja Nežina ljubezen je klavir. Po uspešno zaključeni nižji glasbeni šoli v Velenju in enoletnem individualnem usposabljanju pri profesorju Sijavušu Gadžijevu v Ljubljani se je odločila za vzporedno izobraževanje na Konservatoriju Ljubljana in Gimnaziji v Slovenj Gradcu. Zahtevno in hkrati naporno pot je v štirih letih prehodila z odličnim šolskim uspehom, predvsem pa z izjemnimi dosežki na glasbenem področju.
Vsa štiri leta je bila udeleženka poletnih šol profesorja Sijavuša Gadžijeva v Radovljici, 2018 in 2019 se je udeležila Masterclassa prof. Valeryja Piasetkyja v Ljubljani, 2019 ob izmenjavi dijakov Konservatorija v Gradcu tudi Masterclassa prof. Christiana Tarla. Nastopala je na letnih koncertih izbranih pianistov Konservatorija v Ljubljani in Mariboru, koncertirala v Glasbeni šoli Radovljica v okviru poletnih šol (2016–2021), aprila 2018 dosegla drugo mesto na mednarodnem klavirskem tekmovanju Jurica Murai v Varaždinu, februarja 2019 je izvedla koncert s sopranistko Jerico Steklaso v Muzeju Huga Wolfa in nato marca samostojen recital. Novembra 2019 nastopala na Klavirskih dnevih EPTE v Ljubljani in z zborom Konservatorija v Cankarjevem domu ob stoletnici njegovega delovanja, uspešno je opravila avdicijo za solistko za igranje z orkestrom Konservatorija v Slovenski filharmoniji in februarja 2020 nastopala ob kulturnem dnevu za Gimnazijo v Glasbeni šoli Slovenj Gradec. Ustavitev javnega, kulturnega delovanja zaradi pandemije koronavirusne bolezni je preprečila nadaljevanje Nežinih nastopov v javnosti, ne pa tudi pomembnih mejnikov za nadaljevanje njene študijske poti. Če je bil letni koncert Konservatorija februarja 2021 še izveden preko Zooma, to ni veljalo več za maturitetni koncert ob zaključku šolanja v maju 2021. V juniju se je odlično izkazala na sprejemnih izpitih za vpis na Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer se bo kalila kot pianistka pri profesorju Rubenu Dalibaltayanu, svetovno priznanem pianistu in pedagogu. Neža nadaljuje tudi z igranjem v kvintetu in triu z violinistko Laro Primožič in klarinetistko Tadejo Malc.
Nežin talent, ki ga krasijo prizadevnost, osredotočenost in ambicioznost, obeta uspešno glasbeno kariero. Gimnaziji Slovenj Gradec bo vedno v ponos, da je Neža del svoje poti prehodila z nami, nagrada Gimnazije je izkaz priznanja za opravljeno delo in hkrati vzpodbuda za nadaljevanje njene umetniške poti.

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Patricija Pogorelčnik

Patricijo Pogorelčnik poznamo po mnogih vlogah, ki jih je prevzela v štirih letih šolanja na naši Gimnaziji. Že v prvem letniku je izkazala ljubezen do nastopanja in se preizkusila kot recitatorka na Festivalu mlade literature Urška, kar ji je dalo zagon za nadaljnje udejstvovanje na odrskih deskah. Festivalu je ostala zvesta tudi v naslednjih letih, recitatorski talent pa je začela kaliti tudi v šoli kot voditeljica in povezovalka šolskih prireditev, kot so podelitve maturitetnih spričeval, dijaški dobrodelni koncerti in zaključni dogodki.
S svojo srčnostjo, komunikativnostjo, preprostostjo, dobro voljo ter ljubeznijo do umetniškega izražanja je šolo in njene vrednote zastopala z različnimi prostovoljskimi aktivnostmi. Kljub svojemu nadvse natrpanemu urniku se jih je lotevala predano, z zanosom in odgovornostjo. Vselej je s svojo skromnostjo, sočutnostjo in hvaležnostjo ob vključitvi v aktivnosti prostovoljstva opominjala na temeljne človeške vrednote, brez katerih ljudje kot družba ne bomo mogli preživeti in ki so v zadnjem času vedno bolj cenjene. Marsikomu je lahko vzor, saj je kljub svojim mladostnim letom in preizkušnjam ostala zvesta enemu od svojih stremljenj – prijaznost in nasmeh sta znaka moči in spoštovanja sočloveka.
Zaradi njenega talenta so jo z veseljem medse sprejeli člani gimnazijskega kulturnega društva Spunk, kjer je prestopila okvirje šolskega udejstvovanja in kot igralka zablestela v naslovni vlogi v gledališko-glasbeno-plesni predstavi Deklica z vžigalicami režiserja Aleksandra Čaminskega. Občinstvo je presunila s svojo doživeto upodobitvijo premraženega otroka, ki zrcali univerzalno podobo našega sveta. Igralskemu repertoarju je dodala še vlogi v odmevni uprizoritvi Hugo Wolf med zvezdami Studia A in v igrano-dokumentarnem filmu režiserja Toma Novosela Srečno, Spunk ob 20. obletnici gimnazijskega kulturnega društva. Zaradi njenega talenta in pozitivnega duha je bila najboljša izbira, da v predstavitvenem filmu Gimnazije popelje osnovnošolce po njihovi bodoči šoli, za katero je (po njenih besedah) vesela, da je lahko bila štiri leta del tako posebne in izjemne skupnosti in pridobila veliko izkušenj v izjemnih trenutkih, ki ji bodo za vedno ostali v spominu.
Naj bo Patriciji nagrada Gimnazije Slovenj Gradec poklon in vzpodbuda na njeni nedvomno uspešni ustvarjalski poti.

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Alen Planinšec

Izjemen in odličen dijak, uspešen na vseh področjih, še posebej naravoslovno-matematičnem. Njegova izjemnost se ne odraža samo pri šolskem delu, ampak tudi pri visokih dosežkih na različnih državnih tekmovanjih iz znanja kemije, matematike, fizike, naravoslovja, logike, geografije in ekologije. Kljub skoraj enoletnemu zaprtju šol in omejitvi oziroma okrnitvi tekmovanj je dosegel 11 bronastih, 6 srebrnih in 2 zlati priznanji, izstopata kemija in matematika.
S svojo nadarjenostjo, marljivostjo, natančnostjo, odgovornostjo, zanesljivostjo, prijaznostjo, spoštljivostjo in poštenostjo je bil vzgled ostalim dijakom, naravoslovcem in matematikom pa v veliko zadovoljstvo pri potrditvi strokovnega dela.
Ima tudi velik čut do soljudi, ki ga je izkazoval z nesebično pomočjo sošolcem, pa tudi kot prostovoljec, ko je z igranjem harmonike večkrat razveseljeval prebivalce slovenjgraškega doma starostnikov.
S svojo harmoniko nas je navduševal tudi na dobrodelnem večeru Gimnazija ima talent in v predstavah našega kulturnega društva Spunk.

Ker Alen dokazuje, da je znanje v današnjem, vedno bolj čudnem svetu pomembna vrednota, verjamemo, da bo s svojo odličnostjo veliko prispeval tudi fakulteti, na katero se je vpisal.
Lahko bi mu zaželeli, naj mu bo na akademski in poklicni poti meja samo nebo, a zanj ta meja ne obstaja, saj ga zanima letalstvo. Letalstvo z novimi materiali, ki bi omogočali večjo varnost in zanesljivost ter pripomogli k zmanjšanju onesnaževanja okolja. Naj mu bo nagrada Gimnazije popotnica na njegovi poti preko meja.

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 22. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Nace Herkovič

Otroška radovednost ga je popeljala v svet juda, ki pa je zelo hitro postal vsakodnevna aktivnost in iz igre prerasel v način življenja. Nadarjeni otrok je kmalu začel nizati uspehe. Treningi so postajali vse bolj naporni in zahtevnejši in postal je vrhunski športnik. V letih šolanja na Gimnaziji Slovenj Gradec nas je razvajal z najvišjimi mesti na šolskih tekmovanjih, na klubskem nivoju in v državni reprezentanci. Tekmoval je v več starostnih kategorijah v istem letu, v zadnjih letih tudi članski.
Je večkratni državni prvak v svojih kategorijah, zmagovalec srednješolskega državnega prvenstva posamezno in zmagovalec v ekipi Gimnazije, najvišja mesta pa je osvajal tudi v slovenskem pokalu. Njegovega potenciala niso spregledali niti v državni reprezentanci in tako se je kot njen član udeležil evropskega kadetskega prvenstva v Varšavi septembra 2019, evropskih olimpijskih iger mladih v Bakuju (7. mesto) avgusta 2019 in pokala Vilnius v Litvi septembra 2017, kjer je zmagal. Bil je najuspešnejši tekmovalec v kategoriji kadetov v Sloveniji leta 2019 in športnik leta v mestni občini Slovenj Gradec.
Vsi rezultati so odraz njegovega dela, odrekanja, samodiscipline, prilagajanja in nenehnega usklajevanja šolskega dela in garanja na treningih. Kljub vsem zavidljivim uspehom pa ostaja tih in skromen – vse to so odlike letošnjega prejemnika naziva športnik Gimnazije Slovenj Gradec za leto 2021, Naceta Herkoviča. Naj mu bo nagrada vzpodbuda za njegovo vrhunsko nadaljnjo športno kariero in uspešno študijsko pot.

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 22. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

 

Zala katarina Hovnik, Neža Jelen Križovnik in Vita Vovk

Sošolke, prijateljice in vzorne dijakinje, ki uspešno usklajujejo trdo delo v šoli in na atletskih treningih.
Vrhunske športnice, ki so nam skozi mnoge uspešne štafetne teke pokazale, kako pomembno je sodelovanje, ko tečeš ne le zase, temveč tudi za skupino. Koliko truda je potrebno, da tekača uravnata svoj ritem in uskladita hitrost, da za oči opazovalca izgleda vse enostavno in uigrano.

Našim športnicam uspeva tako v ekipnih kot posameznih disciplinah. Na področju šolskih tekmovanj so ponosno zastopale našo Gimnazijo in se vsa štiri leta odlično odrezale v štafeti 4 x 100 m, kjer so na področnih in državnih tekmovanjih dosegale dobre uvrstitve, kar dvakrat pa so postale podprvakinje – leta 2018 na področnem in leta 2019 na državnem srednješolskem prvenstvu. Športna zveza Slovenj Gradec je oktobra 2020 podelila priznanja najuspešnejšim športnikom, športnicam in ekipam za leto 2019. Med nagrajenkami so bile tudi vse tri naše dijakinje.

Zala Katarina Hovnik je članica mladinske reprezentance Slovenije. Svoje najboljše rezultate do sedaj je dosegla v letu 2020, ko je zmagala v skoku v daljino na Prvenstvu Slovenije, postala nosilka naslova državnih prvakinj v štafeti 4 x 400 m U20 in štafeti 4 x 100 m za mlajše članice. Z vsakega državnega prvenstva se vrne z medaljo v štafeti, ponosna pa je tudi na vse ostale rezultate.

Neža Jelen Križovnik je v preteklih sezonah redna članica štafet 4 x 100 m in 4 x 400 m, ki posegajo po najvišjih mestih. V letu 2020 je dosegla 5. mesto in osebni rekord v teku na 400 m z ovirami na Prvenstvu Slovenije. Ponaša se tudi z 8. mestom v teku na 600 m na 26. mednarodnem atletskem mitingu v Kranju.

Vita Vovk za svoj največji uspeh do sedaj šteje nastop z reprezentanco na mitingu Brexia in doseženo 13. mesto v teku na 200 m, prav tako tudi 2. mesto s štafeto na Pokalu Slovenije, ko je postala državna podprvakinja v kategoriji mlajših članic. V isti kategoriji je dosegla še 3. mesto v štafetah 4 x 100 m in 4 x 400 m. 3. mesto je s štafeto 4 x 100 m dosegla tudi na Prvenstvu Slovenije za starejše mladinke.

Naj jim bo nagrada Športnica 22. generacije na Gimnaziji Slovenj Gradec vzpodbuda za njihovo nadaljnjo športno kariero in za uspešno poklicno pot.

Šolsko leto 2019/2020

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

kaja ramšak

Kaja Ramšak je vsestranska odlična dijakinja, članica slovenskega dijaškega parlamenta, odlična plesalka in raziskovalka. S plesno skupino Gimnazije Slovenj Gradec je nastopala na številnih šolskih in drugih prireditvah, sodelovala v plesni skupini naših dveh izjemno odmevnih predstav Projekt 96 in Deklica z vžigalicami, je pa tudi del ekipe ustvarjalcev glasbeno-scenske uprizoritve Hugo Wolf med zvezdami. Ekipno in posamično je dosegala odlične rezultate na mednarodnem plesnem festivalu OPUS 1 v Ljubljani ter na šolskem plesnem festivalu, kjer so plesalke leta 2018 dosegle zlato priznanje. Njen najodmevnejši rezultat je 2. mesto na mednarodnem plesnem festivalu v Pragi novembra 2018 v kategoriji jazz balet. Maja 2019 je na mednarodnem tekmovanju v Mariboru dosegla elitno srebrno priznanje v kategoriji show dance, oktobra 2019 pa je prejela tudi zlato priznanje na državnem plesnem tekmovanju. V teh letih je tako odplesala na več kot 25 prireditvah in tekmovanjih.

Kaja je tudi tekmovalka s tremi priznanji na državnih tekmovanjih iz zgodovine. Kot mlada raziskovalka novejše zgodovine je prejela nagrado za svojo raziskovalno nalogo na temo Stoletje spreminjanja naših meja, ki jo je za šolsko leto 2018–2019  razpisal Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Eustory. Nagrada je bila udeležba na poletni akademiji za mlade Eustory v Berlinu, a tja ni odpotovala, ker je bila istočasno del naše ekipe v mednarodni izmenjavi z Japonsko. Sodelovala je na pogovoru pri predsedniku države ter bila od začetka članica uredniškega odbora gimnazijskega spletnega časopisa Eye Catcher v angleškem jeziku.

Kot naša predstavnica v dijaškem parlamentu spodbuja mlade k političnemu udejstvovanju, saj je, kot pravi sama, »prihodnost v mladih rokah.« Tudi zato naj ji bo nagrada Gimnazije Slovenj Gradec priznanje in hkrati vzpodbuda za njeno prihodnje zelo vsestransko delo.

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Zala Breznik Domej

Zala Breznik Domej je bila vsa štiri gimnazijska leta odlična dijakinja in aktivna ustvarjalka v gimnazijskem kulturnem društvu Spunk. Kot recitatorka in povezovalka je bila v tem času del vseh zaključnih prireditev Festivala mlade literature Urška. Z multimedijskim performansom Kričimo iz prgišča napak so leta 2018 odlično nastopili v Kinu Šiška v Ljubljani. Med njene posebne dosežke lahko štejemo nastop v recitalu ob otvoritvi razstave Adijo, vera v sanje v Koroški galeriji likovnih umetnosti ter številne druge nastope na različnih kulturnih prireditvah. Njen nov izziv je bila naslovna vloga v gledališko-glasbeno-plesni predstavi Deklica z vžigalicami, s katero so člani gimnazijskega kulturnega društva Spunk nastopili po številnih krajih v naši regiji. Z gledališko predstavo Igra Studia A Aleksandra Čaminskega pa se je Zala skupaj s tremi soigralci z naše Gimnazije uvrstila tudi v finale lanskega Linhartovega srečanja amaterskih gledaliških skupin Slovenije v Postojni.

Naj bo nagrada Gimnazije Slovenj Gradec Zali Breznik Domej poklon in vzpodbuda njenemu vsestranskemu delu ter kulturni ustvarjalnosti tudi v prihodnje.

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 21. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Rok Pogorevc

Rok Pogorevc je vrhunski športnik in član Judo kluba Acron Slovenj Gradec. Med njegove najpomembnejše rezultate sodijo: 1. mesto v kategoriji do 100 kg na državnem mladinskem prvenstvu 2020, 1. mesto v kategoriji do 100 kg na državnem članskem prvenstvu 2019, isto leto je dosegel 1. mesto na državnem prvenstvu tudi med mlajšimi člani in med mladinci, bil je 1. v kategoriji do 90 kg na kadetskem državnem prvenstvu 2018, dosegel je 1. mesto v kategoriji do 100 kg in ekipno 1. mesto na državnem srednješolskem prvenstvu v Velenju 2019, 1. mesto v kategoriji do 90 kg in ekipno 2. mesto na državnem srednješolskem prvenstvu v Slovenj Gradcu 2017, 1. mesto v kategoriji do 90 kg na državnem srednješolskem prvenstvu v Kopru in še veliko drugih odličnih dosežkov na različnih tekmovanjih.

Seveda pa imajo posebno težo njegovi mednarodni rezultati: na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu je osvojil 5. mesto, na tekmovanju za evropski pokal v Zagrebu je dosegel prvo zgodovinsko zmago za slovenjgraški klub, bil je 1. na mednarodnem turnirju v Rigi v Latviji, dosegel je bronasto medaljo na mednarodnem kadetskem pokalu v Fallonici. Tako je v njegovi zbirki že ogromno zlatih, srebrnih in bronastih medalj z mednarodnih in državnih tekmovanj in verjamemo, da se bo zbirka le še bogatila.

Rok je bil razglašen za najboljšega slovenskega judoista leta 2018 do 18 let, leto kasneje pa je postal tudi športnik leta v Mestni občini Slovenj Gradec.

Naj bo nagrada Športnik 21. generacije na Gimnaziji Slovenj Gradec Roku Pogorevcu vzpodbuda za njegovo vrhunsko nadaljnjo športno kariero in za uspešno študijsko pot.

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 21. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Lena Verhovnik

Lana Verhovnik je vrhunska atletinja in članica Atletskega kluba Slovenj Gradec. Kot metalka krogle je dosegla 1. mesto na področnem tekmovanju v Celju leta 2017 in 2018, bila 3. na državnem srednješolskem prvenstvu v Mariboru, 4. na državnih srednješolskih tekmovanjih v Celju in Mariboru ter dosegla 1. mesto na Atletskem pokalu Slovenije v Velenju 2018, 4. mesto na dvoranskem državnem prvenstvu za mlajše mladinke v Slovenski Bistrici 2017 in 7. mesto na državnem članskem dvoranskem prvenstvu v Novem mestu 2019. Ves čas je tekla tudi v štafeti 4 x 100 metrov, kjer je ekipa Gimnazije Slovenj Gradec leta 2019 osvojila 2. mesto na državnem srednješolskem prvenstvu v Mariboru.

Kot metalka diska je leta 2018 na Atletskem pokalu Slovenije v Velenju dosegla 2. mesto ter v Celju osvojila bronasto medaljo (z metom preko 40 metrov, ki jo je uvrstil med najboljše mlajše mladinke v Evropi). Na Prvenstvu Slovenije za mladince in mladinke U20, ki je potekalo junija 2019 v Novem mestu, je Lana v metu diska spet osvojila odlično 3. mesto, julija pa je kot članica starejše mladinske reprezentance Slovenije U20 nastopila na peteroboju mladinskih reprezentanc (Češka, Hrvaška, Madžarska, Slovaška, Slovenija) v Madžarskem Gyoru in v metu diska dosegla 6. mesto.

Lani je spremenila atletsko disciplino in postala odlična tekačica. Tako je na Dunaju januarja letos na mednarodnem članskem dvoranskem atletskem mitingu dosegla 10. mesto z osebnim rekordom v teku na 400 m, na Prvenstvu Slovenije za U20 februarja 2020 v Novem mestu pa je z ekipo Atletskega kluba Slovenj Gradec (v kateri so same naše gimnazijke) dosegla 3. mesto v štafeti 4 x 400 m.

Naj ji bo nagrada Športnica 21. generacije na Gimnaziji Slovenj Gradec vzpodbuda za njeno nadaljnjo športno kariero in za uspešno študijsko pot.

Šolsko leto 2018/2019

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 20. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Veronika Pisnik

Vzorna, marljiva, skromna, vestna in poštena, samostojna in odgovorna. Ne le kot dijakinja, čeprav jo omenjene lastnosti odlikujejo tudi vsa štiri leta gimnazijskega dela. Športnica z izjemno osebnostjo. Vse od prihoda na Gimnazijo sta njeno pot zaznamovala trdo delo in predanost atletiki. Svoje uspehe v atletiki Veronika niza od začetka šolanja, formo pa iz leta v leto stopnjuje.
Naj v nadaljevanju izpostavimo nekaj njenih večjih uspehov. Veronika je bila že v prvem letniku ena od finalistk na državnem tekmovanju srednjih šol v atletiki. Na atletskem ekipnem področnem tekmovanju v Celju je štafeta 4 x 100 m z Veroniko Pisnik v sestavi vsa štiri leta posegala po najvišjih mestih. V teku na 400 metrov je na Prvenstvu Slovenije in na Atletskem pokalu Slovenije za mlajše mladince in mladinke obakrat osvojila 4. mesto ter 5. mesto na Atletskem pokalu Slovenije za starejše mladince in starejše mladinke v teku 100 m z ovirami. Eden njenih največjih uspehov je bil nastop v slovenski reprezentanci, kjer je Veronika v disciplini 400 m leta 2017 nastopila na 35. Brixia mitingu. Veronika je tekmovala tudi na mednarodnih tekmovanjih, kjer je v disciplini teka na 60 metrov in 400 metrov posegala po uvrstitvah med 3. in 7. mestom. Februarja 2019 je v Novem mestu na dvoranskem članskem državnem prvenstvu v atletiki v konkurenci 270 atletinj Veronika v teku na 400 metrov zasedla 4. mesto z novim osebnim rekordom. Letošnje leto je na državnem srednješolskem prvenstvu v atletiki v Mariboru postala še državna podprvakinje v štafeti 4 x 100 m.

Naj ji bo nagrada Športnica 20. generacije na Gimnaziji Slovenj Gradec vzpodbuda za njeno nadaljnjo športno kariero in za uspešno poklicno pot.

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 20. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Vinko Prevolšek

Športnik z veliko začetnico. Vztrajen, marljiv, nepopustljiv. Spoštljiv, skromen in vljuden dijak. Izjemen judoist, ki nas je vsa štiri leta srednjega šolanja navduševal s številnimi uspehi na domačih in mednarodnih tekmovanjih.

Naj v nadaljevanju izpostavimo njegove največje in številne uspehe. Vinko je zmagovalec več kot 15 slovenskih pokalov med mladinci in kadeti. Je trikratni kadetski in dvakratni mladinski državni prvak. Na članskem državnem prvenstvu je osvojil 2. in 3. mesto. Je tudi zmagovalec in večkratni medaljist domačega in mednarodnega turnirja Koroška Open. Vinko se je redno udeleževal tudi mednarodnih tekmovanj, na katerih je prav tako dosegal izjemne uspehe. Tako je že v 1. letniku postal zmagovalec mednarodnega turnirja v judu na Japonskem v kategoriji kadetov do 18 let. V 3. letniku je osvojil naziv evropski članski prvak v kazahstanski borilni veščini Qazaq Kuresi. V času šolanja na Gimnaziji je osvojil tudi 3. mesto na evropskem kadetskem pokalu v Zagrebu in 7. mesto na olimpijskih igrah mladih na Madžarskem.
Vinko Prevolšek je marca letos postal športnik leta med mladinci v Mestni občini Slovenj Gradec. V tem letu je na državnem srednješolskem tekmovanju v judu v Velenju v ekipi z Nacetom Herkovičem in Rokom Pogorevcem zmagal v svoji kategoriji in postal tudi državni ekipni prvak.  S tremi zlatimi odličji in brez izgubljene borbe so fantje z Vinkom poskrbeli, da je Gimnazija Slovenj Gradec osvojila skupno prvo mesto med dijaki vseh slovenskih srednjih šol.

Naj mu bo nagrada Športnika 20. generacije na Gimnaziji Slovenj Gradec vzpodbuda za njegovo nadaljnjo športno kariero in za uspešno poklicno pot.

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Hana Klančnik

Hana Klančnik je vsestranska in odlična dijakinja, ki je v štirih letih dokazala, da lahko tudi kot gimnazijka uspešno povezuje svoje šolsko in obšolsko delo. Je prejemnica več bronastih in srebrnih priznanj iz tekmovanj srednješolcev v znanju matematike, logike, biologije in sladkorne bolezni ter prejemnica zlatega priznanja na bralnem tekmovanju iz italijanskega jezika.

Vsa štiri leta šolanja je tudi aktivna prostovoljka, vključevala se je skorajda v vse dejavnosti, pomagala je tako predšolskim otrokom kot tudi osnovnošolcem, srednješolcem in tistim najstarejšim. Bila je pobudnica več idej ter oseba, ki je s svojo pozitivno naravnanostjo do življenja in dobro voljo navdušila in polepšala dan marsikomu. Vselej je svoje znanje, ki ga je vpletala v prostovoljno delo, znala odlično prilagoditi ciljni skupini in ga z zanosom ter spoštovanjem do tistih, s katerimi je sodelovala, delila mednje.

Njen največji prispevek pa je vezan na delovanje v Gimnazijskem kulturnem društvu Spunk. Kot recitatorka in povezovalka programa je sodelovala na številnih šolskih in izvenšolskih prireditvah. Vsa štiri leta je bila ena ključnih recitatork in povezovalk Festivalov mlade literature Urška. S projektom Kričimo iz prgišča napak v času so nastopili tudi v Kinu Šiška v Ljubljani. Kot deklamatorka v predstavi Posuto mesto je nastopila po številnih krajih Mislinjske in Dravske doline. Aktivno je sodelovala tudi v filmskem laboratoriju z režiserjem Tomom Novoselom, kjer so ustvarili igrano-dokumentarni film Srečno, Spunk, odigrala pa je tudi naslovno vlogo v predstavitvenem filmu o Slovenj Gradcu.

Hana Klančnik je s svojim delom močno zaznamovala dogajanje na šoli in ob njej, zato naj ji bo nagrada Gimnazije Slovenj Gradec vzpodbuda za njeno nadaljnje vsestransko delo ter za uspešno akademsko pot.

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Alma Košan

Zelo vsestranska in odlična dijakinja je neverjetno odgovorna in zrela. Tista, ki je vedno odgovarjala z nasmehom in priskočila na pomoč. Tista, na katero si se vedno lahko zanesel. Svoje znanje, umetniško nadarjenost, sposobnosti na različnih področjih, predvsem pa humanost  je vseskozi dokazovala na različnih tekmovanjih, kulturnih prireditvah na šoli in izven nje. Znanje je zajemala s sprejemanjem novih perspektiv, pri čemer jo je vedno usmerjalo zelo odgovorno razmišljanje o prihodnosti. Zaznamujeta jo izjemna empatija  in ljubezen do sočloveka in narave, še posebej do živali. Z izbrano smerjo študija bo to svojo ljubezen lahko negovala dalje.

Ogromno svoje mladostne energije je vložila v ples. Z ustvarjanjem v plesni skupini (Vz)gib Gimnazije Slovenj Gradec je začela po prihodu na Gimnazijo pod mentorstvom Mateje Rožič. Poleg nastopanja na številnih šolskih prireditvah in dobrodelnih koncertih, je skupaj s soplesalkami sodelovala na Festivalu mlade literature Urška, na Tednu ljubiteljske kulture ter najrazličnejših drugih prireditvah. Vsako leto so se udeleževale tudi območnega srečanja plesnih skupin in se kasneje, po izboru selektorjev, uvrščale na regijska srečanja. Na državnem šolskem plesnem festivalu so se uvrščale na prva štiri mesta v plesni produkciji in zelo visoko tudi v skupini posamezno. Dve leti je odlično nastopala v naši glasbeno-plesni predstavi Projekt 96, ki je nastala skupaj z glasbeno šolo Gvido ob dvajsetletnici Gimnazije in so jo ponovili več kot dvajsetkrat po različnih krajih v Sloveniji in na gostovanju v Pliberku. Prav tako je kot plesalka nastopila v predstavi Posuto mesto, s katero smo predstavili naše raznovrstno kulturno ustvarjanje gimnazijskega kulturnega društva Spunk po različnih krajih Mislinjske in Dravske doline.

Kaj vse zmore mlad ustvarjalec, dokazujeta dve njeni zlati priznanji v letošnjem šolskem letu, ki ju je kot maturantka dosegla na državnem tekmovanju iz Ekokviza na temo Podnebje in energija ter na državnem plesnem festivalu Živa, kjer sta nastopili skupaj s sošolko Nejo Konečnik v skupini za sodobni ples. Je tudi avtorica fotografske razstave s premislekom o holokavstu. Naj bo nagrada Gimnazije Slovenj Gradec Almi Košan poklon in vzpodbuda njenemu vsestranskemu delu tudi v prihodnje.

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Miha Razdevšek

Njegova velika ljubezen je naravoslovje, a ker je zelo vsestranski, je teh ljubezni še veliko več.  Že od vstopa v srednjo šolo je eden izmed naših najuspešnejših dijakov. V 1. letniku je na državnih tekmovanjih iz znanj osvojil kar neverjetnih 6 bronastih, 1 srebrno in 3 zlata priznanja – dosežek, ki ga je skoraj nemogoče ponoviti. To pa velja tudi za učni uspeh, saj je vsa leta imel vse ocene zaključene odlično.

Njegovo široko razgledanost dokazujejo srednješolska tekmovanja iz znanj, kjer je priznanja dosegal na državnih tekmovanjih iz materinščine za Cankarjevo priznanje, pri zgodovini, matematiki, logiki, biologiji, v znanju o sladkorni bolezni, nemščini ter seveda kemiji, ki je bila ves čas njegova posebna izbira in je vsako leto osvojil Preglovo plaketo – od tega tri zlate. V štirih letih je tako osvojil 28 bronastih, srebrnih in zlatih priznanj. V okviru državnega projekta RAST, ki je namenjen nadarjenim dijakom, je sodeloval na enotedenskem raziskovalnem taboru v Petnici v Srbiji. Je pa tudi odličen športnik, ki je kot član naše gimnazijske judoistične ekipe postal državni podprvak na srednješolskem prvenstvu leta 2018.

Njegova razredničarka in profesorica kemije je o njem zapisala: »Prijazen, vljuden, tipičen naravoslovec, kot si ga naravoslovci lahko samo želijo.« In takšnih vsestranskih in odgovornih ljudi si želi vsaka stroka.

Ponosni smo, da je vse to in še več uspelo doseči dijaku naše Gimnazije. Ker se zavedamo njegovega z besedami težko opisljivega prispevka Gimnaziji Slovenj Gradec, naravoslovne nadarjenosti in vsestranske angažiranosti, postaja danes dobitnik nagrade Gimnazije Slovenj Gradec. Nagrada naj bo vzpodbuda za njegovo akademsko prihodnost.

Dostopnost